Kompjuterska grafika

Računari predstavljaju grafiku na način koji nam je možda malo čudan. Svaka slika se sastoji iz velikog broja tačaka. Ovde ćemo se upoznati sa osnovnim pojmovima.

Rezolucija

Sa pojmom rezolucije smo se već upoznali. Znamo da je to u stvari broj tačaka na ekranu. Što je rezolucija veća, to su tačkice sitnije i slika bolje izgleda. Međutim, što ima više tačkica, slika će zahtevati više memorije, a računar će pri animaciji morati da obrađuje više podataka.

Rezolucija se može izražavati na različite načine - kao ukupan broj tačaka (megapikseli - koliko miliona tačaka ima na slici, koristi se za fotoaparate) ili kao broj tačaka po horizontali i vertikali (rezolucija ekrana).

Koordinatni sistem

Svaka tačka ima "svoje mesto", odnosno koordinate. Koordinatni sistem nam je poznat iz matematike, odnosno rada sa funkcijama. Međutim, na računaru je koordinatni sistem malo drugačiji od onog na koji smo navikli. Koordinatni početak se nalazi u gornjem-levom uglu ekrana.

Koordinatni sistem računara
Svi elementi sajta Web'n'Study, osim onih za koje je navedeno da su u javnom vlasništvu, vlasništvo su autora i ne smeju se koristiti, u celosti ili delimično bez pismenog odobrenja autora. To uključuje tekstove, slike, ilustracije, animacije, prateći grafički materijal i programski kod.
Ovaj sajt koristi tehnologiju kolačića (cookies). Detaljnije o tome možete pročitati u tekstu o našoj politici privatnosti.