Šta je to XML?

XML (eXtensible Markup Language) je univerzalni standard za predstavljanje podataka. Standard je osmišljen tako da bude čitljiv računarima, ali i ljudima. Neki drugi standardi za prenos podataka (npr. EDIFACT za prenos poruka u poslovanju) su prilagođeni mašinskoj obradi - podaci moraju biti formatirani veoma striktno - tačno se zna koje značenje ima koji znak na određenoj poziciji. Program koji čita ovakve podatke može biti veoma efikasan, ali podaci su često specijalizovani i ograničeni standardom. Takođe, tumačenje tako formatiranih podataka je moguće samo osobama koje poznaju standard.

Sa druge strane, računari ne mogu tako efikasno tumačiti XML standard. I kako se brzina računara stalno povećava, za pojedinačne XML dokumente ovo nije problem. Međutim, u računskom centru u kome se obrađuju ogromne količine podataka, može se primetiti pad efikasnosti. Međutim, prednosti XML dokumenta su u tome što standard nije ograničavajući - njime je moguće predstavljati bilo kakve podatke. Pošto su u pitanju tekstualni dokumenti, XML je čitljiv na bilo kom računaru - lako ga je razmenjivati među različitim sistemima. Konačno, standard je tako koncipiran da i obična osoba može "čitati" podatke iz dokumenta.

Primer XML dokumenta

Evo kako izgleda jedan jednostavan XML dokument:


  <?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>
  <student>
    <ime>Ana</ime>
    <prezime>Denić</prezime>
    <godina_upisa>2010</godina_upisa>
  </student>

Svi elementi sajta Web'n'Study, osim onih za koje je navedeno da su u javnom vlasništvu, vlasništvo su autora i ne smeju se koristiti, u celosti ili delimično bez pismenog odobrenja autora. To uključuje tekstove, slike, ilustracije, animacije, prateći grafički materijal i programski kod.
Ovaj sajt koristi tehnologiju kolačića (cookies). Detaljnije o tome možete pročitati u tekstu o našoj politici privatnosti.