Korišćenje grafike

Slike su zasebni fajlovi - znači nisu deo HTML dokumenta (okej, ima izuzetaka, ali o njima drugi put). Uvek je bitno da vodimo računa o veličini fajla - veći fajlovi uvek zahtevaju više vremena da se učitaju sa Interneta.

Veličinu fajla kontrolišemo na dva načina - dimenzijama same slike i kompresijom.

Kao što znamo, slika mora biti unapred pripremljena i to u nekom od formata koji se mogu prikazati unutar svakog web čitača. Ti formati su sledeći:

Korišćenje grafike

Najpre pogledajmo primer iste slike koja je snimljena u različitim formatima i kompresovana različitim tehnikama. Originalna slika je data u celini (dimenzije su joj 400x400). Tu sliku smo snimili 4 puta u različitim formatima i sa različitim podešavanjima.

Onda smo sa te četiri slike izdvojili jedan isti detalj, i uvećali ga 5 puta, kako bismo bolje videli šta se dogodilo sa slikom. Pored svakog detalja smo napisali koju veličinu ima cela slika kada je tako snimljena.

PNG verzija (218KB)

PNG format nema lossy kompresiju, a može prikazati 32-bitnu paletu, što znači da je ova slika jednaka originalu. To ima i svoju cenu - najveći fajl.

JPG verzija, najveći kvalitet (119KB)

Najveći kvalitet će proizvesti i relativno veliki fajl, ali kod takve slike je praktično nemoguće videti razliku u odnosu na original.

JPG verzija, najmanji kvalitet (5KB)

Najmanji kvalitet ima najjaču kompresiju (i samim tim najmanju veličinu fajla), ali izgled slike je veoma loš.

GIF verzija (75KB)

Sa samo 256 boja, lako je uočiti da grafika izgleda grubo. Što slika originalno ima više boja, izgled GIF verzije će biti gori.

Svi elementi sajta Web'n'Study, osim onih za koje je navedeno da su u javnom vlasništvu, vlasništvo su autora i ne smeju se koristiti, u celosti ili delimično bez pismenog odobrenja autora. To uključuje tekstove, slike, ilustracije, animacije, prateći grafički materijal i programski kod.
Ovaj sajt koristi tehnologiju kolačića (cookies). Detaljnije o tome možete pročitati u tekstu o našoj politici privatnosti.