Web dizajn

Web dizajn nije samo kreiranje lepih slika i fantastičnih CSS stilova. Kada dizajniramo sajt, moramo krenuti od informacionog dizajna, preko funkcionalnosti i SEO optimizacije, pa tek onda to sve uklopiti sa vizuelnim stilom.

Informaciona arhitektura

Dobra informaciona arhitektura predstavlja osnovu svakog kvalitetnog web sajta - na osnovu nje možemo dalje da "gradimo" sve ostale elemente.

Svaki web sajt suštinski predstavlja izvor informacija. To ne važi samo za razne on-line enciklopedije, već i za potpuno neočekivane sajtove, kao što su sajtovi za igranje ili e-trgovinu. Ne zaboravite - svaka oznaka, svaka slika i animacija, svaki zvuk ili video - sve je to neka informacija, koja korisniku mora biti dostupna i jasna.

Informacije moraju imati strukturu - da budu podeljene na celine. Zatim, moraju biti organizovane - grupisane u veće celine. Takve celine i delovi moraju biti pravilno označeni, kako bi korisniku bilo jasno šta je šta.

Tako organizovane informacije, moraju biti pretražive i međupovezane radi jednostavnije navigacije.

Međutim, korisnici nisu jedini o kojima moramo da razmišljamo. Dok konstruišemo našu informacionu strukturu, ne smemo da zaboravimo da sajt mora da bude jednostavan za ažuriranje - menjanje postojećih i dodavanje novih informacija.

Upotrebljivost sajta

Funkcionalnost web sajta obuhvata sve tehničke karakteristike o kojima moramo da razmišljamo, da bi sajt bio upotrebljiv. Počev od kodne strane i fonta, preko brzine učitavanja, snalaženja korisnika na sajtu, pa do toga kako sajt izgleda na različitim ekranima, operativnim sistemima, web čitačima i uređajima.

SEO

Pozicioniranje na web pretraživačima je postalo standardno oružje u marketinškom arsenalu. Opšte je poznato da korisnici retko kada proučavaju rezultate pretrage posle prve stranice sa rezultatima, što znači da pozicija u rezultatu pretrage postaje veoma značajna kada se uzme u obzir koliko je danas bitna posećenost i formiranje korisničke baze.

SEO suštinski predstavlja znanja koja su sakupljena tokom godina nadmudrivanja web sajtova i pretraživačkih algoritama. Kada smo rekli da informacije moraju biti pretražive, to znači da moramo organizovati sajt i web stranice tako da pretraživačkom "robotu" maksimalno olakšamo posao i "objasnimo" šta je šta i koji sadržaj je relevantan.

Atraktivnost

Osnovni principi dizajna mogu se primeniti i na dizajn web sajta. Bitno je da uvek imamo jasnu ideju šta želimo da postignemo određnom paletom boja i rasporedom elemenata, odnosom teksta i grafike. Već godinama na webu vladaju trendovi - dizajneri nisu imuni na to da kreiraju sajtove koji stilski podsećaju jedan na drugi.

Tokom godina kreiranja aplikacija u grafičkom okruženju, došlo se do nekih saznanja vezanih za unapređnja korisničkog iskustva. Web sajtovi sve više postaju web aplikacije, pa tako ova znanja možemo primeniti i u dizajnu "korisničkog interfejsa" našeg sajta.

  1. P. Morville, L. Rosenfeld (2007): Information Architecture for the World Wide Web, O'Reilly, Sebastopol, CA
Svi elementi sajta Web'n'Study, osim onih za koje je navedeno da su u javnom vlasništvu, vlasništvo su autora i ne smeju se koristiti, u celosti ili delimično bez pismenog odobrenja autora. To uključuje tekstove, slike, ilustracije, animacije, prateći grafički materijal i programski kod.
Ovaj sajt koristi tehnologiju kolačića (cookies). Detaljnije o tome možete pročitati u tekstu o našoj politici privatnosti.