WEBnSTUDY.com
Algoritmi

Paradigme programiranja

Paradigma programiranja predstavlja način na koji se vrši programiranje u nekom programskom jeziku, odnosno „filozofiju“ samog jezika. Jezike tako možemo podeliti na dve osnovne grupe:

Ipak, uobičajena podela prema paradigmama programiranja bila bi na:

Objektno-orijentisano programiranje se najjednostavnije može opisati kao način da se podaci i delovi programa povežu u jednu celinu – objekat. Tako objekat ima određena svojstva (properties) – polja sa podacima i metode (methods) – procedure i funkcije koje definišu ponašanje objekta.

OOP ima nekoliko tipičnih koncepata, koji ga razlikuju od ostalih paradigmi [1]:

Zahvaljujući navedenim osobinama, OOP omogućuje jednostavnije rešavanje problema, brzo programiranje, laku podelu posla, jednostavno korišćenje tuđih delova programa, kao i manji broj grešaka u programu. Takođe, objektno programiranje se odlično uklapa u programiranje za grafički korisnički interfejs (npr. programiranje Windows aplikacija).

Razvojno okruženje Delphi nasleđuje programski jezik Pascal i obogaćuje ga objektno-orijentisanim programiranjem i radom u Windows okruženju

Osim objektno-orijentisanih jezika, danas postoje i jezici zasnovani na objektima. Ovi jezici ne omogućavaju deklarisanje sopstvenih klasa objekata (ili ih dozvoljavaju u nekoj ograničenoj meri), ne poseduju navedene koncepte OOP-a, ali imaju mogućnost korišćenja već gotovih objekata. Primer ovakvih jezika su skript jezici poput JavaScript-a i VBA, koji programeru pružaju pristup objektnom modelu (DOM – Document Object Model), odnosno objektima koje imaju na raspolaganju preko web čitača, odnosno Microsoft Office aplikacija.

  1. Cantu, M. (2006), Delphi 2005 bez tajni, Čačak: Kompjuter biblioteka
Svi elementi sajta Web'n'Study, osim onih za koje je navedeno da su u javnom vlasništvu, vlasništvo su autora i ne smeju se koristiti, u celosti ili delimično bez pismenog odobrenja autora. To uključuje tekstove, slike, ilustracije, animacije, prateći grafički materijal i programski kod.
Ovaj sajt koristi tehnologiju kolačića (cookies) radi vođenja interne statistike u cilju unapređenja korisničkog iskustva. Tako prikupljeni podaci su anonimni i nedostupni trećim licima. Vaša privatnost nije ugrožena ni na koji način.