Javne diskusije

Diskusione grupe takođe postoje u dva oblika – kao UseNet news grupe, koje se prate putem posebne aplikacije (najčešće preko e-mail klijenta), i u web obliku kao forumi. One povezuju veći broj korisnika koji javno objavljuju svoje poruke u okviru odgovarajućih tema. Na taj način veći broj korisnika učestvuje u diskusiji.

 
Mozilla Thunderbird kao news klijent i forum Znak Sagite (znaksagite.com)

Da bi se pristupilo UseNet grupama, potrebno je imati pristup odgovarajućem news serveru. Različiti serveri mogu hostovati različite ili prenositi iste grupe. Diskusije nisu moderisane, što znači da niko ne može izbaciti (banovati) korisnika.

Forumi su web bazirani i najčešće su tematski orijentisani. Dobra (ili loša - zavisno od gledišta) stvar kod foruma je što su skoro uvek uređeni. Forumi mogu biti vezani za neki sajt ili samostalni, mogu biti otvoreni sa velikim brojem korisnika, ali i mesta na koja je teško "ući" i postati punopravni član. Forumi takođe mogu biti mesta na Internetu gde se razmenjuju linkovi za piratske fajlove. Sa druge strane mogu biti mesta za razmenu iskustava, učenje i marketing.

Trolovanje i flejmovanje

Na diskusionim grupama i drugim mestima, na kojima komunicira veći broj korisnika, česta je pojava tzv. „trolova“. U pitanju su osobe koje ometaju razgovor neprikladnim, provokativnim i uvredljivim porukama. Na uređenim servisima (forumi, blogovi) protiv trolova se bore urednici (moderatori i administratori) – najpre upozorenjima, a kasnije i privremenim ili stalnim zabranama pristupa (tzv. ban). Na neuređenim servisima (news grupe) korisnici moraju sami da se izbore, obično koristeći opcije poput ignorisanja poruka određenog korisnika (ignore) u svojoj aplikaciji.

Još jedna nepoželjna pojava na servisima javne komunikacije je „prepucavanje“ (flame). U pitanju su poruke u kojima se korisnici na uvredljiv ili ponižavajući način obraćaju jedan drugome, umesto civilizovanog načina kojim se izražava neslaganje sa nečijim stavovima i uverenjima. Eskalacija ovakvog sukoba među korisnicima naziva se flame war. Po izbijanju sukoba, retko kada diskusija može da se vrati u normalan tok, pa urednici obično rešavaju ovakve slučajeve zaključavanjem teme, a neretko i zabranom pristupa

Svi elementi sajta Web'n'Study, osim onih za koje je navedeno da su u javnom vlasništvu, vlasništvo su autora i ne smeju se koristiti, u celosti ili delimično bez pismenog odobrenja autora. To uključuje tekstove, slike, ilustracije, animacije, prateći grafički materijal i programski kod.
Ovaj sajt koristi tehnologiju kolačića (cookies). Detaljnije o tome možete pročitati u tekstu o našoj politici privatnosti.