Specifični oblici digitalnog nasilja

Ovde ćemo se baviti nekim posebnim oblicima digitalnog nasilja. Videćete da nasilje na internetu može varirati od običnih provokacija u on-line igrama, pa do ozbiljnih krivičnih dela seksualne ucene (sextortion). Nevina tinejdžerska zabava, seksting, može prerasti u ozbiljan slučaj maltretiranja. Drugi tip zabave (ili osvete) - swatting čak nije ni zamišljen da bude bezazlen.

U tekstu o nasilju na internetu, pisali smo o oblicima maltretiranja u digitalnom svetu. Tipovi zlostavljanja kojima ćemo se ovde baviti "prelivaju" se i u stvarni svet. Videćemo da komunikaciona tehnologija (smartfoni, društvene mreže, igre) ne mora uvek biti medij preko koga se sprovodi nasilje, već može biti i katalizator nasilja (omogućava ga i podstiče).

Seksting i posledice

Seksting (sexting - kovanica nastala od reči "sex" i engleskog žargona za slanje SMS poruka "texting") - odnosi se na slanje obnaženih selfija svom partneru, obično u seksualnom kontekstu. Ovo je praksa koja je postala popularna u poslednjih nekoliko godina. Dok ste zaljubljeni, može izgledati kao sjajan način povezivanja sa svojim dečkom/devojkom. Međutim, ako je osoba na slikama maloletna, posedovanje takvih slika se smatra dečjom pornografijom.

Slanje erotskih slika ili klipova jednostavno nije dobra ideja, čak i kada vam dečko ili devojka to traže, čak i kada "svi to rade". Svi znamo da su tinejdžerske ljubavi večne, ali već sutra može da se desi da raskinete. Dečko može da se "pohvali" svojim prijateljima ili da vašem partneru neko prosto ukrade vašu sliku.

Ogroman broj problema vezanih za sajber-nasilje proizilazi upravo iz sekstinga. Do ovoga često dolazi kada se veza raskine ili kada šaljete svoje slike nepoznatima na društvenim mrežama. Prosto, ovakve situacije suviše često završavaju tako što u suzama objašnjavate roditeljima kako je "obećao da će odmah da obriše". Nemojte i vi sebe tretirati kao objekat - niste nečiji trofej i niko ne treba da vas voli samo zbog vašeg izgleda. Zapamtite - jednom kada vaša slika napusti vaš uređaj, više nemate nikakvu kontrolu nad njom.

Nemojte misliti da se sekstingom bave samo "retki glupaci". Istraživanje koje su MTV i agencija Associated Press sprovodili od 2009 do 2013. godine, pokazalo je da je čak 66% ispitanih tinejdžera slalo svoje gole selfije, a 15% je svoje slike slalo osobama koje ne poznaju lično, već samo putem interneta.

Starije osobe često ne mogu da shvate zbog čega klinci dodovde sebe u ovakve situacije. Stvar je u tome što su tinejdžeri ne poznaju svet bez Interneta. Kada neko praktično živi uz društvene mreže, apsolutno je normalno da nema isti osećaj privatnosti kao neko ko veći deo života nije imao dodira sa on-line svetom. Mlade osobe, navikle na "šerovanje života", će mnogo manje razmišljati o tome šta treba ili ne treba da podele sa drugima.

Meme - inspirativna slika protiv digitalnog nasilja
"Pokušaj da voliš sebe, a ne ideju kako te vole svi drugi."
Izvor: Cyberbullying Research Center

Sextortion je krivično delo, kada vas neko ucenjuje da će objaviti vaše seksualne fotografije ili snimke. Iako ucenjivač može doći do vaših privatnih snimaka i na druge načine, jedan od najčešćih "izvora" za ovo krivično delo je upravo seksting. Obratite pažnju na sledeću priču!

Prema navodima Interpola, sekstortion ima svoj šablon. Ucenjivač preuzima identitet privlačne osobe (momka ili devojke) i stupa u kontakt sa žrtvom. Kada steknu njihovo poverenje, snimiće žrtvu dok vrši neki seksualni čin. Onda će početi da je ucenjuje kako će poslati snimak njenim prijateljima ili postaviti ga na internet sajtovima, ako ne dobiju novac.

Žrtve ovog tipa ucene obično dolaze iz bogatijih zapadnih zemalja i engleskog govornog područja, ali polako počinje da se širi i na druga područja - konkretno u zemlje gde se govori i francuski jezik. Iznos ucene kreće se od 500 do 1500 dolara.

Možemo samo još da vam damo nekoliko saveta o ponašanju u vezi sekstinga:

Maltretiranje u on-line igrama

Igre koje uključuju više igrača (multiplayer) postaju veoma popularne tokom poslednje decenije. Komforno igranje je omogućeno kvalitetnom internet vezom. Velika većina ovih igara omogućava i on-line komunikaciju igrača. Šta kada ta komunikacija postane neprijatna?

U igrama ali i u svim drugim vidovima on-line komunikacije (obično javnim) postao je opšte poznat termin "trol" (troll) što predstavlja naziv za osobu koja koristi internet kako bi iritirala ili vređala druge. Trolovanje bi u najboljem smislu moglo da se opiše kao "prljanje" komunikacije. Trolovi se "rađaju" pod velom prividne anonimnosti koju pruža internet. Oni su, u neku ruku, kao korov - možemo ih prijavljivati, ali kraju krajeva, čak iako bude isključen, može se ponovo prijaviti pod drugim korisničkim imenom. Jedina prava odbrana od trolova je njihovo ignorisanje. Bez obzira koliko biste želeli da im dokazujete kako nisu u pravu, ili da ih "naučite pameti", suzdržite se. Shvatite da njihova komunikacija nikada nisu zaista poziv na raspravu, neznanje ili nerazumevanje teme i pravila, već provokacija.

Obično će vas trolovi izazivati svojim (često lažnim) političkim ili verskim stavovima. To mogu biti i rasistički ili fašistički komentari, ali i uvredljive ili ponižavajuće izjave. Pod pretnjom banovanja (izbacivanja), često će se braniti nepoznavanjem pravila ili slobodom govora.

Nikada ne nasedajte na njihove provokacije. Ne zaboravite, trol uživa kada vidi kako se "palite". Kada nemaju plodno tle, trolovi izumiru. Najjednostavnije i najbolje - sasecite ih u korenu.

Grifer (griefer) je poseban termin za igrača koji uživa u maltretiranju drugih i uništavanju njihove zabave u igri. Termin je nastao od engleske reči "grief", koja označava žalost, u smislu osobe koja rastužuje druge. Griferi se prepoznaju po različitim "tehnikama" kojima maltretiraju ostale. Prepoznaćete ovakvog igrača ako primetite da:

Jedan od najtipičnijih oblika maltretiranja u on-line igrama je konstantno napadanje slabijih igrača. Jako je bitno da umemo da podesimo ko može da nas "vidi" u igrama ili ko može da nas "izazove" (zavisno od igre). Dobra stvar u nekim igrama je što do borbe ne može da dođe ako ne prihvatimo izazov. Programerske kuće rade sve kako bi stale na put grifingu. U nekim igrama je nemoguće napasti drugog igrača ako on to ne želi. Takođe se uvode stroge politike i praćenja igrača od strane administratora kako bi se ovakvo ponašanje sprečilo.

Od svega navedenog, samo vređanje i prijavljivanje administratorima zaista spada u ranije nabrajane oblike digitalnog nasilja, međutim, i sve ostale "tehnike" su samo na korak od toga. Sve što predstavlja provociranje i maltretiranje drugih igrača, čak i ako nije digitalno nasilje, svakako može dovesti do istog.

Swatting je posebno opasan vid nasilja koji se inicijalno vezivao upravo za on-line igre i ozlojeđene igrače koji su gubili. Suštinski predstavlja lažnu dojavu policiji, čime se oni upućuju na žrtvu. Dojave su obično vezane za terorističke aktivnosti ili talačke situacije. Swatting se smatra uspešnijim ako je akcija spektakularna - kada se angažuje što više specijalnih jedinica, helikopteri i sl.

Američki FBI je još 2008. izdao upozorenje koliko swatting može biti ozbiljan. Dosta osoba je i uhapšeno pod optužbom narušavanja javne bezbednosti. Samo je pitanje vremena kada će nečija zabava dovesti do ozbiljnog ranjavanja ili čak i smrtnog ishoda.

Osim toga, tu su i materijalna šteta i trošak hitnog reagovanja na navodnu pretnju ili čak angažovanja specijalnih jedinica, što se meri hiljadama dolara.

Svi elementi sajta Web'n'Study, osim onih za koje je navedeno da su u javnom vlasništvu, vlasništvo su autora i ne smeju se koristiti, u celosti ili delimično bez pismenog odobrenja autora. To uključuje tekstove, slike, ilustracije, animacije, prateći grafički materijal i programski kod.
Ovaj sajt koristi tehnologiju kolačića (cookies). Detaljnije o tome možete pročitati u tekstu o našoj politici privatnosti.