On-line komunikacija

On-line komunikacija („ćaskanje“ – chat, video chat i VoIP – Voice over IP) predstavlja mogućnost razgovora u realnom vremenu putem Interneta. Za razliku od e-pošte i diskusija, gde se poruka postavi i na odgovor može da čeka od nekoliko minuta do nekoliko dana, kod ovog tipa komunikacije svi korisnici moraju biti u isto vreme povezani na Internet.

Chat funkcioniše putem tastature i predstavlja najstariji tip on-line komunikacije. Postojao je još u vreme starih terminalskih programa kojima su se korisnici povezivali na BBS-ove ili međusobno. Na Internetu je chat evoluirao u servis po imenu IRC (Internet Relay Chat), kome se pristupalo putem posebnih programa.

Program za IRC komunikaciju mIRC je svojevremeno bio jedan od najpopularnijih

IRC se sastoji od velikog broja mreža IRC servera na koje se korisnici povezuju. Neke od najpopularnijih mreža su EFNet, Undernet, IRCnet itd. Kada se korisnici povežu na mrežu, serveri na istoj mreži prosleđuju međusobno informacije. Jednom povezani, korisnici mogu pristupati različitim kanalima i komunicirati sa drugim ljudima na istom kanalu (na većim mrežama može biti i nekoliko hiljada različitih kanala, vezanih za različite teme). Nazivi kanala obično počinju "tarabom" (npr. #kanal) što znači da je deljen između različitih servera na mreži. Ako naziv kanala počinje ampersendom (npr. &kanal), znači da je kanal dostupan samo na tom jednom serveru.

Kanal otvaraju i njime upravljaju operatori (tzv. ops), koji imaju potpunu kontrolu nad kanalom. Oni biraju koji korisnici mogu da se prijave (neki korisnici mogu imati zabranu pristupa, tzv. ban) ili da izbace korisnike (kick), kao i koji korisnici imaju pravo "govora" (ako kanal proglase moderisanim - moderated). Operatorova odluka je finalna - ne postoji "viša instanca" kojoj se možete žaliti ako ste izbačeni sa kanala.

Server je pod kontrolom IRC operatora (IRC administratori, odnosno IRC ops). Njihova briga je isključivo funkcionisanje samog servera. Oni se ne mešaju u svađe korisnika, preuzimanja kanala, vraćanja operatorskih privilegija i sl. Ne očekujte da "glume" policajce na IRC-u.

Konverzacije na IRC-u mogu biti javne (svi na kanalu vide šta kucate) ili privatne, između dva korisnika. Svaki korisnik je predstavljen nadimkom (nick) za koji je dobro da bude jedinstven (iako je to malo teže postići na mrežama koje imaju više desetina hiljada korisnika).

Verovatno ste do sada stekli utisak da je IRC jedno neprijateljski nastrojeno mesto. Međutim, generalno ne biste trebali da imate problema ako sledite pravila lepog ponašanja. Ipak, uvek može da se desi da vas OP izbaci "na pravdi Boga", ili da uradite nešto pogrešno, zbog čega bi vas banovali. Zapamtite sledeće - nema nervoze, tu su na hiljade drugih kanala kojima možete da pristupite. Sa druge strane, ako vas neki od korisnika provocira, IRC poseduje komandu ignore čime isključujete bilo šta što on napiše.

Na IRC kanalima možete lako sresti tzv. botove (skraćeno od "robot"). Ovo nisu osobe koje podržavaju neku političku opciju, već skript programi osmišljeni sa idejom da deluju na kanalu u odsustvu operatora, kako operator ne bi "izgubio" kanal. Neki serveri zabranjuju upotrebu botova, a ako ne razumete tačno šta skript radi, nemojte ga pokretati na svom računaru. Isto važi i ako neko od korisnika od vas traži da u svom IRC programu otkucate neku komandu - budite jako oprezni, neko bi tako mogao da vam "upadne" u kompjuter. Naš savet je da se, ako se već upuštate u avanturu online ćaskanja, prvo upoznate sa pravilima i naučite osnovne komande. Ne bi trebalo da bude jako naporno, pošto popularni grafički klijenti, poput mIRC-a odrađuju veći deo posla.

Povećanjem brzine Interneta, kao i snage kompjutera koji su mogli da koriste jače algoritme za kompresiju i dekompresiju, postalo je moguće slati audio i video signal i praktično ostvariti mogućnost „telefoniranja“, odnosno žive video komunikacije putem Interneta. Ovi servisi funkcionišu kako za komunikaciju dva korisnika, tako i za istovremenu komunikaciju više njih.

Mogućnost video konverzacije je moguća čak i u Mozilla Firefox web čitaču

Verovatno najpoznatiji servis za video konverzaciju i telefoniranje putem Interneta je Skype (sada u vlasništvu kompanije Microsoft). Skype omogućava besplatno pozivanje drugih korisnika (preko Interneta) ili jeftino pozivanje fiksnih i mobilnih telefona. Moguće je istovremeno napraviti grupni poziv za do 25 korisnika (mada je za grupni video-poziv preporuka da ih ne bude više od 5, da bi se očuvao kvalitet). Omogućen je i prenos poziva sa Skypea do vašeg telefona, slanje SMS-a, ostavljanje audio i video poruka, ali i razmena fajlova, snimaka izgleda ekrana i kontakata.

Skype usluge koje se obavljaju samo putem Intenreta su besplatne (ne zaboravite da sam Internet može skupo da vas košta ako ga koristite sa smartfona u inostranstvu). Usluge koje povezuju Skype i klasične fiksne ili mobilne telefone, se plaćaju.

Naravno, postoje i drugi servisi sa sličnim mogućnostima, ali i oni "ogoljeni" koji pružaju samo osnovnu uslugu. Jedna od njih je i web čitač Mozilla Firefox i njegova Hello komanda, koja omogućava audio-video komunikaciju. Za razliku od Skypea koji praktično omogućava direktno pozivanje bilo koga, Firefox Hello zahteva da kreirate "konverzaciju" za koju onda dobijate link koji prosleđujete prijateljima. Veza se uspostavlja kada drugi korisnici iz Firefoxa kliknu na taj link.

  1. IRCHelp.org, The IRC Prelude (David Caraballo, Joseph Lo)
Svi elementi sajta Web'n'Study, osim onih za koje je navedeno da su u javnom vlasništvu, vlasništvo su autora i ne smeju se koristiti, u celosti ili delimično bez pismenog odobrenja autora. To uključuje tekstove, slike, ilustracije, animacije, prateći grafički materijal i programski kod.
Ovaj sajt koristi tehnologiju kolačića (cookies). Detaljnije o tome možete pročitati u tekstu o našoj politici privatnosti.