JavaScript operator izbora

Operator izbora je jedini ternani operator (ima tri operanda) u JavaScriptu. Samim tim, on je i najkompleksniji, što ipak ne znači da ga je teško razumeti.

Ovaj operator kao rezultat vraća jednu od dve vrednosti na osnovu zadate logičke vrednosti. To u stvari znači da se zadaje logički uslov i dva izraza. Ako je logički uslov zadovoljen, vrednost će biti vrednost prvog izraza, a u suprotnom vrednost drugog.

uslov ? izraz_tačno : izraz_netačno
x > 10 ? a : bako je x veće od 10 vrednost će biti a a u suprotnom b

Naravno, uslov može biti bilo koji izraz koji vraća logičku vrednost (true ili false), ali i bilo koji drugi izraz. JavaScript će numeričku vrednost 0, prazan string, objekat null "shvatiti" kao false, a ostale vrednosti kao true.

Takođe, rezultujući izrazi mogu biti bilo kakvi izrazi, pozivi funkcija ili metoda, logički izrazi, pa čak i novi izraz sa operatorom izbora.

Operator izbora

Par primera korišćenja operatora izbora.


  var x = 75;
  var p1 = x < 100 ? "greska" : racun(x);
  
  var p2 = (x>30) && (x<80) ? (x==50 ? 0 : x) : Math.floor(x * 3);
		
Svi elementi sajta Web'n'Study, osim onih za koje je navedeno da su u javnom vlasništvu, vlasništvo su autora i ne smeju se koristiti, u celosti ili delimično bez pismenog odobrenja autora. To uključuje tekstove, slike, ilustracije, animacije, prateći grafički materijal i programski kod.
Ovaj sajt koristi tehnologiju kolačića (cookies). Detaljnije o tome možete pročitati u tekstu o našoj politici privatnosti.