Memorija sa nepromenljivim medijem

Ova vrsta spoljne memorije se sastoji iz uređaja u koji je ugrađena i sama memorija. Ovi uređaji mogu biti ugrađeni u računar ili se povezivati na njega. Primarni uređaj ovog tipa je hard disk, a osim njega u ovu vrstu memorije spada i USB flash memorija.

USB FLASH MEMORIJA predstavlja uređaj, obično malih dimenzija, koji se sastoji iz USB priključka, kontrolera i EEPROM memorije.

Karakteristika ove memorije jeste da podaci snimljeni u njoj ostaju sačuvani čak i kada prestane električno napajanje. To se postiže posebnom organizacijom memorije koja se sastoji iz velikog broja ćelija, od kojih se svaka sastoji iz dva tranzistora (tzv. „kontrolni“ i „plivajući“ tranzistor, razdvojeni tankim slojem metalnog oksida). Svaka ćelija sadrži 1 bit (binarna jedinica ili nula).

USB flash memorija

Danas, uobičajeni kapaciteti ovih uređaja su ranga nekoliko desetina gigabajta. Veličine su klasično - 4GB, 8GB, 16GB, 32GB ili 64GB. Mogu se naći i uređaji sa 128GB, 256GB, pa čak i 512GB i 1TB memorije. Osim kapaciteta, bitna karakteristika je i brzina, koja zavisi od USB interfejsa (sporiji USB 1.1 ili brži USB 2.0 i 3.0) i kvaliteta. Kvalitetniji (i skuplji) uređaji će, naravno, biti brži. Razlikujemo brzine pri čitanju i pisanju, a performanse uređaja se najbolje proveravaju snimanjem velikog broja malih fajlova. Kada se govori o veoma velikim (i trenutno, skupim) flash memorijama, to mogu biti čak i eksterni SSD hard diskovi napravljeni da izgledaju kao flash memorije, čime se obezbeđuje daleko veća brzina transfera podataka u odnosu na standardne uređaje.

Pre ekspanzije mobilnih telefona sa kojih se mogla slušati muzika, ova vrsta memorije se proizvodila i u varijanti sa ugrađenim MP3 plejerom. Ovo su u stvari bili muzički plejeri koji su se mogli povezati sa računarom putem USB-a i iskoristiti za prenos bilo kakvih podataka. Danas se ovakvi uređaji praktično više ne proizvode.

OTG flash uređaji

U poslednje vreme postaju popularni OTG (On The Go) USB fleš uređaji koji imaju ne jedan, već dva konektora, TIP A za povezivanje na računar i TIP B MICRO, za povezivanje sa mobilnim telefonom.

OTG USB uređaj  OTG USB uređaj
OTG USB flash memorija, za povezivanje na računar ali i mobilni telefon

Ovakav uređaj, smartfon prepoznaje kao dodatnu memoriju sa koje može čitati ili na njoj upisivati fajlove. Zbog toga su ove USB flash memorije vrlo praktične, bilo kao dodatni prostor na kome se nalaze fajlovi, bilo kao jednostavan način za prenos fajlova između dva telefona ili telefona i kompjutera.

Svi elementi sajta Web'n'Study, osim onih za koje je navedeno da su u javnom vlasništvu, vlasništvo su autora i ne smeju se koristiti, u celosti ili delimično bez pismenog odobrenja autora. To uključuje tekstove, slike, ilustracije, animacije, prateći grafički materijal i programski kod.
Ovaj sajt koristi tehnologiju kolačića (cookies). Detaljnije o tome možete pročitati u tekstu o našoj politici privatnosti.