Procesor

Procesor (CPU – Central Processing Unit) je centralni deo svakog računara. Da bi računar radio potreban mu je program, a upravo je procesor taj koji izvršava komande zadate u programu. Prvi mikroprocesor proizvela je firma Intel 1971. godine. Bio je to 4-bitni procesor Intel 4004. Imao je 2300 tranzistora i radio na radnom taktu od 108 KHz.

Intel i5 CPU Intel i5 CPU
Intel Core i5 procesor sam po sebi uopšte ne deluje spektakularno. Sa gornje strane se nalazi metalna zaštita koja služi za povezivanje sa hladnjakom, a sa donje možemo videti pinove kojima se procesor povezuje sa pločom.

Osnovna karakteristika procesora, koja interesuje kupca, jeste njegova brzina, odnosno koliko brzo može izvršavati instrukcije zadate u programu. Ako je procesor brži, na računaru možemo pokrenuti kompleksnije programe. Brzina zavisi od nekoliko faktora. Kako su se procesori razvijali, tako su se i ovi faktori menjali. Neki od osnovnih su:

U današnje vreme povećavanja mobilnosti, kada imamo sve više smartfona i tablet uređaja, sve više pažnje se obraća na potrošnju električne energije, kao drugu bitnu karakteristiku procesora.

Svi elementi sajta Web'n'Study, osim onih za koje je navedeno da su u javnom vlasništvu, vlasništvo su autora i ne smeju se koristiti, u celosti ili delimično bez pismenog odobrenja autora. To uključuje tekstove, slike, ilustracije, animacije, prateći grafički materijal i programski kod.
Ovaj sajt koristi tehnologiju kolačića (cookies). Detaljnije o tome možete pročitati u tekstu o našoj politici privatnosti.