Uređaji za povezivanje

Modem (MOdulator – DEModulator) je uređaj koji služi za povezivanje dva računara putem telefonske linije. Funkcioniše tako što podatke koje treba poslati pretvara u zvuk koji šalje telefonom, dok zvuk koji prima linijom digitalizuje nazad u podatke. Može biti izveden u internoj ili eksternoj varijanti. Interni modem se ugrađuje kao kartica u računar, dok se eksterni povezuje kablom i obično zahteva sopstveno električno napajanje. Glavni nedostatak modema, osim male brzine, je zauzeće telefonske linije tokom trajanja veze.

Najbitnije karakteristike modema su njegova brzina (izražava se u kbps – kilobiti u sekundi), koja ide do 56kbps, zatim prepoznavanje zauzetog signala, mogućnost slanja i primanja fax-a, mogućnost telefoniranja (voice) i posedovanje protokola za kompresiju i proveru podataka (aktuelan je protokol V.92).

Modem

Kablovski modemi su posebni eksterni uređaji za povezivanje na druge tipove mreža. Njima se računar povezuje na koaksijalni kabl ili wireless antenu. Ovo nisu modemi u pravom smislu reči pošto se digitalni signal ne konvertuje u zvuk. U kablovske modeme spadaju i ISDN i ADSL modemi. Čak i kada se povezuju na telefonsku liniju, kod ovih modema nema zauzeća telefona dok traje veza. Takvi modemi se povezuju sa računarom preko mrežne karte, USB porta ili bežično.

ADSL kablovski modem i istovremeno wireless router

Mrežna kartica je uređaj koji se ugrađuje u računar i služi za umrežavanje računara. Njome se računar može povezati sa drugim računarom ili nekim od mrežnih uređaja (hub, switch, router). Njena najbitnija karakteristika je brzina prenosa (koja se izražava u megabitima po sekundi – Mbps). Današnje kartice uglavnom imaju brzinu od 100Mbps.

Mrežni uređaji

U suštini, ovi uređaji bi zaista mogli da se podvedu pod ulazno-izlazne uređaje. Kako govorimo o zvučnom sistemu, tako postoji i komunikacioni sistem, koji uključuje mrežnu karticu u samom računaru, kablovski modem kao uređaj na drugom kraju sistema i mrežne uređaje koji povezuju te dve stvari.

Koncentrator (hub) je najjeftiniji i najjednostavniji. Pošto cene mrežnih uređaja padaju, danas ćete ga teško pronaći - jednostvno, ne isplati se.

Hub ne može prepoznati izvor ili odredište podatka koje prima pa sve informacije šalje svim uređajima koji su s njim povezani, uključujući čak i onaj koji je poslao podatak. Podatke može i slati i primati, ali ne istovremeno.

Skretnica (switch) može prepoznati izvor i odredište podataka koje prima i prosleđuje ih samo čvorovima (računarima) kojima je podatak namenjen. Skretnica je brža od koncentratora pošto može istovremeno i slati i primati podatke. Ovaj uređaj koristimo ako imamo veći broj računara u mreži ili za prenos velike količine podataka.

16-portni switch iznutra - mnogo portova, a svi su namenjeni lokalnoj mreži

Usmerivač ili ruter (router) omogućava komuniciranje među računarima ali i prenos podataka između dve mreže - npr. između kućne mreže i Interneta (WAN router). Može biti žični (Ethernet) ili bežični (wireless). Bežični ruter skoro nikada nije "samo bežični", već je uvek kombinovan - ima i mogućnost povezivanja mrežnim kablovima.

 
D-Link Wireless router - osim što omogućava bežično povezivanje, ima portove za kabl. Za razliku od switch-a, nisu svi portovi ravnopravni - onaj koji je obeležen kao WAN ili INTERNET, namenjen je povezivanju sa kablovskim modemom, a ostali su za lokalnu mrežu.

Ovi uređaji su najkompleksniji i uslovno rečeno, najskuplji (što zavisi od kvaliteta koji želimo - "kućnu" varijantu može svako priuštiti). Obično ima dosta mogućnosti za podešavanje i ugrađenu zaštitu (firewall, ograničenje pristupa i sl).

Svi elementi sajta Web'n'Study, osim onih za koje je navedeno da su u javnom vlasništvu, vlasništvo su autora i ne smeju se koristiti, u celosti ili delimično bez pismenog odobrenja autora. To uključuje tekstove, slike, ilustracije, animacije, prateći grafički materijal i programski kod.
Ovaj sajt koristi tehnologiju kolačića (cookies). Detaljnije o tome možete pročitati u tekstu o našoj politici privatnosti.