Ostali ulazno-izlazni uređaji

TERMINAL je najočigledniji primer ulazno-izlaznog uređaja. Sastoji se iz monitora i tastature. Povezuje se na glavni računar, na koji može biti povezano i više terminala. Danas se terminali u bukvalnom smislu reči retko koriste, pošto se zbog niske cene i ceo računar može upotrebiti kao terminal ukoliko je umrežen sa glavnim mainframe) računarom.

MULTIFUNKCIONALNI ŠTAMPAČ suštinski predstavlja kombinaciju štampača i skenera. Moglo bi se reći da je ovo praktično mala fotokopir mašina, pošto za kopiranje računar čak nije ni potreban.

Multifunkcionalni štampač

EKRAN OSETLJIV NA DODIR (touchscreen) predstavlja posebnu grupu LCD monitora koji su osetljivi na dodir. Trenutno se koriste najviše na mobilnim uređajima (PDA računari, smartfoni i tablet računari).

Tablet je tipičan uređaj sa ekranom osetljivim na dodir

Obično se za rad sa ovakvim ekranom koristi posebna plastična olovka (rezistivni), kako bi se postigla veća preciznost, mada je uređaj u mogućnosti da radi i na dodir prsta (kapacitivni).

Povezivanje uređaja

Tokom godina su se koristili svakakvi standardi za povezivanje uređaja, međutim danas se za skoro sve koristi USB standard. I ovaj način povezivanja se razvijao tokom godina, a najznačajniji pomak je u povećanju brzine prenosa podataka.

USB 1.1 od 1.5 do 12 Mbit/s (maksimalno do oko 1.5 MiB u sekundi)
USB 2.0 480 Mbit/s (oko 57 MiB u sekundi)
USB 3.0 5 Gbit/s (oko 600 MiB u sekundi)

Postoje razni USB priključci, a ovde ćemo predstaviti neke od najčešće korišćenih.

USB 2.0 tip A konektor  USB 2.0 tip A ulaz
USB tip A - ovaj konektor je najpoznatiji - praktično sinonim za USB uređaje. Ovaj standard srećemo na kućištima računara, USB habovima i flash memorijama.
USB 2.0 tip B konektor  USB 2.0 tip B ulaz
USB tip B - ovaj USB konektor srećemo na uređajima koji se povezuju sa računarom - poput skenera i štampača.
USB 2.0 tip B mini konektor  USB 2.0 tip B mini ulaz
USB tip B MINI (5-to pinski) - ovaj USB konektor viđamo na eksternim hard diskovima i nekim manjim uređajima (joypad, audio plejer, fitness narukvica...)
USB 2.0 tip B micro konektor  USB 2.0 tip B micro ulaz
USB tip B MICRO (5-to pinski) - ovaj USB konektor se najčešće sreće na smartfonima, ali i na nekim drugim uređajima (npr. kamera).
USB 3.0 tip B micro 10 pinski konektor  USB 3.0 tip B micro 10 pinski ulaz
USB tip B MICRO (10-to pinski) - ovaj USB konektor se može videti na USB 3.0 uređajima kao što su npr. noviji eksterni hard diskovi.
USB tip C konektor  USB tip C ulaz
USB tip C - ovaj konektor, prepoznatljiv po svom "ovalnom" obliku, se najčešće može videti na smartfonima ali i drugim uređajima. Koristi se i kao punjač i za prenos podataka. Obično implementira USB 3.1 standard, ali to nije obavezno.
Svi elementi sajta Web'n'Study, osim onih za koje je navedeno da su u javnom vlasništvu, vlasništvo su autora i ne smeju se koristiti, u celosti ili delimično bez pismenog odobrenja autora. To uključuje tekstove, slike, ilustracije, animacije, prateći grafički materijal i programski kod.
Ovaj sajt koristi tehnologiju kolačića (cookies). Detaljnije o tome možete pročitati u tekstu o našoj politici privatnosti.