Nauka i obrazovanje

Izuzetne matematičke mogućnosti i sposobnost izvršavanja programa logično su dovele do toga da se kompjuteri koriste u različitim naučnim oblastima. U ovo spadaju različite simulacije fizičkih pojava i hemijskih procesa, rešavanje matematičkih jednačina i crtanje grafikona, rad sa velikim brojevima, traženje uzoraka, statistički softver i sl.

 
Celestia 1.6 je besplatan simulator poznatog svemira sa preko 100 hiljada zvezda u katalogu (www.shatters.net/celestia/)

Edukativne aplikacije služe za obrazovanje. Mogu biti prilagođene svim uzrastima, počev od najmlađih, pa do fakultetskog nivoa. Obrazovni programi mogu biti izvedeni u klasičnoj tutorskoj formi ili u obliku igre (eksplorativne ili kvizovi). Jedan od najpoznatijih vidova aplikacija ovog tipa su multimedijalne enciklopedije.

Scilab 5.5.1 je besplatan softver za numerička izračunavanja (scilab.org)

Jedan od najčešćih oblika u kome se javlja edukativan softver je tzv. centar aktivnosti (activity center). Ovo je obično edukativni softver namenjen najmlađem uzrastu, napakovan edukativnim aplikacijama (učenje slova, matematičke operacije, gledanje na sat, geografija) i logičkim igrama (lavirinti i slagalice) i drugim aplikacijama koje zahtevaju angažovanje deteta (bojanke i sl).

 
GCompris je activity centar sa preko 140 edukativnih i logičkih igara za decu (gcompris.net)

Iako po kvalitetu često nisu u rangu komercijalnih izdanja, edukativne aplikacije mogu biti prilično kvalitetno urađene i čak steći veliku popularnost. Jedan od najboljih primera je Scratch (scratch.mit.edu), besplatna aplikacija, nastala na MIT univerzitetu. Softver je namenjen deci od 8 godina (i više) i služi kao alat za učenje osnova programiranja i razvoj algoritamskog načina razmišljanja. Pomoću aplikacije je moguće praviti igre i animacije, a sve to "uklapanjem" naredbi jednostavnog programskog jezika koje su predstavljene kao delovi slagalice.

 
Aplikacija Scratch za učenje programiranja dolazi sa velikim brojem unapred pripremljenih primera

Scratch je odlično prihvaćen u celom svetu, a svoje mesto je našao i u školskim klupama.

Svi elementi sajta Web'n'Study, osim onih za koje je navedeno da su u javnom vlasništvu, vlasništvo su autora i ne smeju se koristiti, u celosti ili delimično bez pismenog odobrenja autora. To uključuje tekstove, slike, ilustracije, animacije, prateći grafički materijal i programski kod.
Ovaj sajt koristi tehnologiju kolačića (cookies). Detaljnije o tome možete pročitati u tekstu o našoj politici privatnosti.