Računarske igre

Nemoguće je govoriti o računarima a ne pomenuti jednu od najmoćnijih sila – industriju zabave. Danas se u svetu igara za računare, konzole ili mobilne telefone vrti veliki novac. Računarske igre su, kao i sav ostali softver, prešle dugačak put od najjednostavnijih do izuzetno kompleksnih ostvarenja.

 
Igre Manic Miner, izdata 1983. (Bug-Byte), i Rayman Legends, izdata 2013. (Ubisoft)

Akcione igre su verovatno najrašireniji tip igara. Ove igre mogu biti izvedene na različite načine, ali bez obzira na to da li su u pitanju borilačke igre, igre u prvom licu (FPS – First Person Shooter i Multiplayer FPS), vožnja ili letenje, kod svih igara ovog tipa zahteva se brzina reagovanja i snalaženje u prostoru, a u novijim igrama često i taktiziranje. Iako često kritikovane, ako se koriste u normalnoj meri, ove igre imaju pozitivan uticaj na razvoj motorike kod dece ili relaksirajuće dejstvo na odrasle.

 
Jedna od najstarijih računarskih igara Pong, kreirana 1972. (Atari Inc), i tipičan primer FPS akcione igre – Call of Duty: Modern Warfare 2 (Activision) iz 2009.

Avanturističke i logičke igre, sa druge strane, predstavljaju intelektualni izazov – rešavanje logičkih zagonetki, zaključivanje na osnovu datih činjenica i ranijeg znanja, kombinaciju elemenata, rešavanje slagalica. Igre ovog tipa mogu biti orijentisane isključivo na logičke ili strategijske probleme (razni tipovi slagalica, rešavanje određenog tipa logičkih zadataka, simulacija društvenih igara), a mogu imati i radnju tokom koje igrač nailazi na različite probleme.

 
Avanturističke igre The Hobbit, iz 1983. godine (Melbourne House), i Monkey Island 2 Special Edition, izdata 2010. godine (LucasArts)

Simulacije su tip igara kojima se simulira neko okruženje ili situacija iz realnog života. Tako postoje simulacije upravljanja letelicom, simulacije vožnje, sportske igre, strategijske ili tzv. menadžerske simulacije. Ove igre, osim zabave, mogu ponuditi i određeni nivo obrazovanja, koji zavisi od nivoa realnosti koji nude, pa se tako budući piloti pre sedanja u kokpit aviona obučavaju na posebnim simulatorima letenja (koji doduše nemaju mnogo zabavnih elemenata). Sportske simulacije su po mnogima najciničniji tip kompjuterskih igara, kada se, umesto upražnjavanja sportske aktivnosti, ona izvodi na računaru. Strategijske igre predstavljaju simulaciju vođenja bitaka (ratne kampanje) i obično se dele na strategije u realnom vremenu i potezne. Simulacije upravljanja (menadžerske) su igre u kojima igrač vodi sportski klub, neki posao, grad, državu, kuću, farmu i sl.

Navedena je samo osnovna podela igara. Budući da je u pitanju milionska industrija, uvek se traži nešto novo. Tako se današnje igre retko mogu svrstati u samo jednu kategoriju. Često logičke igre zahtevaju i brze reflekse, u akcionim igrama se pojavljuju i logički problemi ili makar rešavanje lavirinta. Ponekad suština igre nije bezglavo jurišanje na neprijatelje, već taktiziranje i preživljavanje.

 
Igre Braid, izdata 2008. (Jonathan Blow), i Portal 2, izdata 2011. (Valve) uspešno spajaju platformsko i izvođenje u prvom licu sa logičkim igrama

Još jedan specifičan žanr bi bile RPG igre (Role-Playing Game), odnosno igre „glumljenja uloge“, nastale iz sličnog tipa društvenih (FRP – Fantasy Role-Playing) igara, koje od igrača zahtevaju da kreira sopstveni lik sa određenim brojem osobina i onda se „uživi u ulogu“ u nekoj priči, zajedno sa ostalim igračima. Internet i mogućnost povezivanja su omogućile igračima sasvim novi nivo igranja RPG-a, gde se kroz različite „potrage“ (quest) upoznaju, druže, bore, sarađuju i istražuju zamišljeni svet. Mogućnost povezivanja je u tolikoj meri promenila način igranja, da se danas u velikom broju igara kreira mogućnost tzv. on-line igranja protiv „živog“ protivnika.

 
Multikorisnički RPG (MMORPG – Massively Multiplayer On-line RPG), igra World of Warcraft (Blizzard Entertainment)

Još jedan vid "fuzije" žanrova bile bi MOBA (Multiplayer Online Battle Arena) igre. U ovim igrama igrač kontroliše pojedinačnog lika i zajedno sa svojim timom se bori protiv protivničke ekipe, u cilju uništenja njihove baze. Ove igre kombinuju elemente akcionih, zatim RPG igara i strategija u realnom vremenu.

Osim za zabavu, postoji i tzv. profesionalno igranje – vrhunski igrači pobedama na e-sports turnirima bukvalno mogu da zarađuju od igranja. U RPG svetu, igrači koji razviju veoma snažne likove ili sakupe određene artefakte mogu ih prodati slabijim igračima.

Za uobičajenu poslovnu primenu – pisanje teksta, radne tabele i komunikaciju putem Interneta, dovoljan je i ispodprosečan računar. Sa druge strane, igre spadaju u jedan od najzahtevnijih oblika softvera – uvek tražeći maksimalnu brzinu i memoriju računara. Za igre se koriste najbolji i najbrži algoritmi, angažuju najbolji programeri i dizajneri.

Svi elementi sajta Web'n'Study, osim onih za koje je navedeno da su u javnom vlasništvu, vlasništvo su autora i ne smeju se koristiti, u celosti ili delimično bez pismenog odobrenja autora. To uključuje tekstove, slike, ilustracije, animacije, prateći grafički materijal i programski kod.
Ovaj sajt koristi tehnologiju kolačića (cookies). Detaljnije o tome možete pročitati u tekstu o našoj politici privatnosti.