HTML sekcije i članci

Sekcije <section> i članci <article> umeju prilično da zbune web dizajnere koji žele da kreiraju web stranice striktno po HTML5 standardu. Ova dva elementa imaju prilično sličnu definiciju, a oba spadaju u elemente koji kreiraju nezavisne sekcije unutar dokumenta.

Ni jedan ni drugi element nemaju nikakve specifične parametre.

Sekcije

Sekcija <section>, predstavlja generičku sekciju unutar dokumenta ili web aplikacije. Služi da grupiše tematski povezan sadržaj, obično sa zaglavljem.

Primeri sekcija su poglavlja, forme ili delovi dokumenta pod različitim karticamna (jezičcima) i sl. Sekcije na web stranici mogu služiti da odvoje uvodni deo, novosti, kontakt...

<section> [sadržaj sekcije] </section>

Ne zaboravite sledeće - sekcije ne koristimo ako nam treba samo generički (blok) kontejner za elemente, koji nam služi samo da bismo uspeli da postignemo specifičan izgled stranice. U tom slučaju ispravno je koristiti <div> element.

Članci

Članak <article> takođe kreira sekciju unutar dokumenta. To je nezavisan sadržaj koji bi mogao da se navede i samostalno, van sajta.

Primer članka može biti poruka na forumu, novinski članak, tekst unutar bloga, komentar korisnika. U web aplikaciji to može biti interaktivna alatka (widget ili gadget). Ustvari ovo može biti bilo kakav nezavisni sadržaj.

Članak može da sadrži i pod-članke (druge nezavisne sadržaje vezane za sadržaj nadređenog članka). Može biti i podeljen na sekcije, ali isto može biti smešten unutar sekcije.

<article> [sadržaj članka] </article>

Koristiti ili ne?

U situaciji kakva je trenutna, možda ne postoji prevelika potreba da se ovi elementi koriste. Istina je da njihova upotreba neće povećati kvalitet definisanja sadržaja stranice, pošto su sami elementi definisani prilično neodređeno. Na kraju krajeva, ako sam tvorac standarda kaže da je primarna uloga ovih elemenata da se smanji upotreba <div> blokova za sve i svašta, ni mi ne možemo da glumimo HTML čistunce.

Primeri na koje nailazimo na web-u, obično su prilično jednostavni i jasni. Međutim, u "realnom svetu" postoji ogromno sivo područje različitih sadržaja koji bi sasvim legitimno mogli da potpadaju u bilo koju sekciju.

Teorijski, kada web čitači počnu da koriste HTML5 algoritam za tumačenje stranica, preterana upotreba ovih elemenata bi mogla ozbiljno da naruši strukturu dokumenta.

Ako Vam je bitna kompatibilnost sa Internet Explorerom 8 ili starijim web čitačima, nemojte koristiti ove elemente, pošto se bez JavaScript-a, na njih ne mogu primeniti CSS formatiranja. U drugim slučajevima, ako imate potrebu da uvodite sekcije unutar dokumenta, slobodno to i učinite.

Najvažniji savet je da na sopstvenom sajtu sami odredite koji sadržaji spadaju u koje sekcije, a onda se toga strogo pridržavajte kroz ceo sajt.

Primer

Evo jednog primera korišćenja sekcija i članaka


	<section>
    <h1>Glavni naslov sekcije</h1>
	  <p>Pasus unutar sekcije.</p>
    <article>
      <h1>Glavni naslov članka</h1>
      <p>Članak ima neki tekst.</p>
    </article>
  </section>
		
p1
Svi elementi sajta Web'n'Study, osim onih za koje je navedeno da su u javnom vlasništvu, vlasništvo su autora i ne smeju se koristiti, u celosti ili delimično bez pismenog odobrenja autora. To uključuje tekstove, slike, ilustracije, animacije, prateći grafički materijal i programski kod.
Ovaj sajt koristi tehnologiju kolačića (cookies). Detaljnije o tome možete pročitati u tekstu o našoj politici privatnosti.