Naglašen i specifičan tekst u HTML-u

U vreme kada se HTML koristio za formatiranje web dokumenata, među najkorišćenijim oznakama bile su one za podebljan (bold) i kurzivan (italic) tekst. Te oznake su postale toliko uobičajene i korišćene da čak ni tvorci HTML5 standarda nisu uspeli da ih eliminišu.

Tako su im jednostavno dodelili nova značenja.

Drugačiji i značajan tekst

Za "drugačiji" tekst koristimo oznaku <b>, što je nekada imalo značenje "bold". Tako će i tekst unutar ove oznake biti prikazan podebljano.

Kada je HTML počeo da se koristi samo za definisanje sadržaja dokumenta, elemenat <b>, je trebao da bude uklonjen i zamenjen elementom <strong>. To se nije desilo, tako da sada imamo dva veoma slična elementa. Obično se skreće pažnja da ova dva elementa ne treba poistovećivati, pošto <strong> dodeljuje značenje obeleženom tekstu i čini ga "značajnim", dok oznaka <b> to ne radi.

<b>drugačiji tekst</b> <strong>značajan tekst</strong>

Specifičan tekst

Isto tako, oznaku <i>, (kao "italic"), koristimo za "tekst u drugom tonu", odnosno tekst koji odudara od normalnog teksta (npr. tehnički izrazi, strane reči i sl). Suštinski, tekst unutar ove oznake će biti prikazan kurzivno, tj. iskrivljeno.

Slična oznaka je <em>, ("emphasis"), koja označava naglašen tekst. Isto kao kod <b> i <strong>, i ovde postoji tanana razlika - <em> dodeljuje neko značenje obeleženom tekstu, dok <i> to ne radi.

<i>specifičan tekst</i> <em>naglašen tekst</em>

Inače, sve četiri oznake definišu inline elemente u dokumentu, što znači da se mogu slobodno koristiti unutar pasusa, naslova i sl.

Primer

Jednostavan primer sa naglašenim i specifičnim tekstom.


	<p>
		Svaki <b>vodeničar</b> jeste mlinar, ali <i>nije svaki mlinar vodeničar</i>...
	</p>
	

Izgled teksta na stranici:

p1
Svi elementi sajta Web'n'Study, osim onih za koje je navedeno da su u javnom vlasništvu, vlasništvo su autora i ne smeju se koristiti, u celosti ili delimično bez pismenog odobrenja autora. To uključuje tekstove, slike, ilustracije, animacije, prateći grafički materijal i programski kod.
Ovaj sajt koristi tehnologiju kolačića (cookies). Detaljnije o tome možete pročitati u tekstu o našoj politici privatnosti.