Podvučen i markiran tekst u HTML-u

U HTML-u postoji veliki broj oznaka koje na neki način ističu tekst. Neke od njih vuku poreklo iz HTML-a 4.1, u kome su služile za formatiranje teksta. Sada prosto imaju drugačije značenje. Ako bismo napravili paralelu sa štampanim tekstom, ove dve oznake bi "glumile" podvlačenje teksta olovkom, odnosno njegovo obeležavanje markerom.

Podvučen tekst

Da bismo neki tekst obeležili kao podvučen, koristimo oznaku <u>, (underline). Ova oznaka upravo služi za to što joj ime kaže - tekst će se prikazati kao podvučen. Ipak, nemojte koristiti ovu oznaku za prosto ukrašavanje (u tom slučaju postoje mnogo bolja CSS rešenja). Ovaj element treba da označi tekst koji bi npr. čitaoc podvukao u knjizi.

<u>podvučen tekst</u>

Markiran tekst

Kao što u knjizi možemo da podvlačimo olovkom, tako možemo i da bojimo tekst nekim od markera za obeležavanje (signirom). Oznaka <mark>, će upravo na takav način "posvetliti" tekst.

Ova oznaka bi trebala da služi za isticanje teksta koji je u trenutnom kontekstu od posebnog značaja za čitaoca (relevantan). Dobar primer bi bilo obeležavanje svih rezultata pretrage na stranici. U suštini, markiranje bi trebalo da se koristi interaktivno, pošto u istom tekstu za jednog čitaoca mogu biti značajne jedne, a za drugog, druge stvari.

U nedostatku boljeg rešenja, jednostavno prihvatite ovaj element kao još jednu mogućnost naglašavanja teksta.

<mark>markiran tekst</mark>

Obe oznake definišu inline elemente u dokumentu, što znači da se mogu slobodno koristiti unutar pasusa, naslova i sl.

Primer

Jednostavan primer sa podvučenim i markiranim tekstom.


	<p>
		Svaki <mark>vodeničar</mark> jeste mlinar, ali <u>nije svaki mlinar vodeničar</u>...
	</p>
	

Izgled teksta na stranici:

p1
Svi elementi sajta Web'n'Study, osim onih za koje je navedeno da su u javnom vlasništvu, vlasništvo su autora i ne smeju se koristiti, u celosti ili delimično bez pismenog odobrenja autora. To uključuje tekstove, slike, ilustracije, animacije, prateći grafički materijal i programski kod.
Ovaj sajt koristi tehnologiju kolačića (cookies). Detaljnije o tome možete pročitati u tekstu o našoj politici privatnosti.