WEBnSTUDY.com
Računarski sistem

Arhive i kompresija

Od kada postoji rad sa fajlovima, postoji i potreba da se fajlovi koji se ne koriste a suviše su vredni da se obrišu ili fajlovi koji se prenose "spakuju" u arhivu. Arhiva je jedan fajl koji u sebi sadrži više fajlova i iz koga ti fajlovi kasnije mogu biti vraćeni.

Inicijalno, arhive su služile samo za smeštanje fajlova (kao npr. TAR fajlovi na Linux-u), međutim, danas svi popularni formati arhiva uključuju i mogućnost kompresije.

Arhivski fajlovi

ZIP, RAR, ARJ – različiti formati arhiva. Trenutno su najpopularnije RAR i ZIP arhive. ARJ se danas slabo koristi – nekada je bio popularan zbog jednostavne mogućnosti deljenja arhive na više fajlova, ali danas RAR pruža tu istu mogućnost uz kvalitetniju kompresiju.

WinRAR - program za pakovanje i raspakovanje RAR fajlova

7Z (7-Zip) je arhiva koja pruža sve što i ostale arhive (dobar stepen kompresije, mogućnost zaštite podataka šifrom), s tim što je u pitanju projekat otvorenog koda i samim tim besplatan.

TAR i GZ predstavljaju arhive koje se koriste na Linuxu, ali ponekad i Windows korisnici mogu naići na fajlove spakovane na ovaj način. TAR označava običnu arhivu bez kompresije, dok GZ predstavlja kompresovan fajl (u pitanju je kompresija kakvu koristi i ZIP format). Česta pojava je da se TAR arhiva kompresuje u GZ format, i da se takav fajl označi kao TAR.GZ ili kraće TGZ. [1]

Kompresija predstavlja postupak smanjivanja veličine podataka. Postoje dva tipa kompresije:

Kompresija bez gubitka podataka

Kompresija bez gubitka podataka se obično zasniva na nekoj varijanti LZ77 (Lempel-Ziv), odnosno LZW (Lempel-Ziv-Welch) algoritma. Ovi algoritmi funkcionišu tako što u fajlu pronalaze jednake nizove bajtova (šablone) i izdvajaju ih u tzv. "rečnik". Na taj način, izbacivanjem dupliciranih šablona smanjuje se veličina fajla.

Kada se vrši dekompresija fajl se vraća u originalno stanje. Zbog toga što su vraćeni podaci "do u bajt" jednaki originalnom fajlu, ovakva vrsta kompresije naziva se "lossless", odnosno kompresija bez gubitaka.

Ovi algoritmi nisu svemogući. Zavisno od tipa fajla i oblika podataka postiže se veći ili manji stepen kompresije. Na primer, detaljna fotografija će imati mnogo niži nivo kompresije u odnosu na dijagram koji ima puno jednobojnih površina. Takođe, jednom kompresovani podaci ne mogu se dalje efikasno kompresovati.

Ovakva kompresija se koristi za programe i dokumente. Neki od najpoznatijih formata arhiva koriste ovakav tip kompresije (ZIP, RAR i slični), kao i različiti tipovi dokumenata (Office dokumenti, PDF fajlovi, BMP, GIF i PNG slike). Ako nam je bitno očuvanje kvaliteta audio fajlova, sačuvaćemo ih u FLAC formatu, koji koristi ovaj tip kompresije.

Kompresija sa gubitkom podataka

Kompresija sa gubitkom podataka koristi se kada podatke nije neophodno vratiti u potpuno isto stanje kao original. Takva kompresija se može upotrebiti na slikama i multimedijskom (audio i video) materijalu.

Ova kompresija pre svega zavisi od tipa podataka – slika, zvuk i video se kompresuju na različite načine. Takođe, lossy kompresija je, u nekom smislu, prilagođena čoveku. Na primer, kod kompresije zvuka, iz snimka se izbacuju sve promene u jačini i visini zvuka koje ljudsko uho ne primećuje, odnosno koje ne dostižu ovu razliku (JND – Just Noticeable Difference).

Podaci se dekompresuju korišćenjem različitih matematičkih metoda i dobijeni rezultat nikada nije jednak originalnim podacima. Međutim, kod ovih podataka to i nije toliko značajno, a stepen kompresije je daleko veći u odnosu na lossless kompresiju. Ovi algoritmi se koriste u nekim formatima slika (JPG na primer), zvuku (MP3 muzika) ili za video (MPEG, odnosno MP4 i DIVX kompresija).

Da bi se postigla maksimalna kompresija, uvek se vrši i dodatno pakovanje lossless metodom – zbog toga je praktično besmisleno npr. „zipovati“ JPG slike ili MP3 muziku.

  1. File Extension Library, Archive and compressed file extension list
Svi elementi sajta Web'n'Study, osim onih za koje je navedeno da su u javnom vlasništvu, vlasništvo su autora i ne smeju se koristiti, u celosti ili delimično bez pismenog odobrenja autora. To uključuje tekstove, slike, ilustracije, animacije, prateći grafički materijal i programski kod.
Ovaj sajt koristi tehnologiju kolačića (cookies) radi vođenja interne statistike u cilju unapređenja korisničkog iskustva. Tako prikupljeni podaci su anonimni i nedostupni trećim licima. Vaša privatnost nije ugrožena ni na koji način.