Dokumenti

Razni tipovi dokumenata su nešto sa čime se stalno susrećemo tokom rada na računaru, bez obzira da li ih samo koristimo ili kreiramo sopstvene. Ovde ćemo proći kroz najčešće korišćene tipove dokumenata i prezentacija.

Najprostiji tip dokumenta su, naravno, obični tekstualni fajlovi – TXT. Ovo je čist tekst koji ne sadrži nikakvo formatiranje (fontove, stilove ispisa, boju...).

RTF (Rich Text) je format koji se danas ređe susreće. Predstavlja tekstualni dokument sa nekim osnovnim formatiranjem. Sa ovim formatom radi program WordPad koji dolazi uz Windows.

DOC i DOCX su formati Word dokumenata, pri čemu se DOCX koristi počev od Office-a 2007 i starije verzije Word-a ga ne mogu otvarati. ODT je format dokumenta LibreOffice Writer-a.

XLS, XLSX i ODSradne tabele. XLS i XLSX su fajlovi koje koristi Microsoft Excel, a ODS LibreOffice Calc.

PDF (Portable Document Format) – format dokumenta kompanije Adobe, pripremljen za štampu ili čitanje. Ovi dokumenti nisu namenjeni prepravkama. Da bi se kreirali, koristi se aplikacija Adobe Acrobat ili neka od alternativa. Neki programi (OpenOffice i LibreOffice) imaju mogućnost snimanja (export) u ovom formatu. Windows korisnici mogu instalirati i neko od besplatnih rešenja (npr. doPDF koji omogućava kreiranje PDF dokumenata prilikom štampanja). Za čitanje PDF dokumenata koristi se besplatna aplikacija Adobe Acrobat Reader ili takođe popularan FoxIt Reader.

PDF dokument u programu FoxIt Reader 7

HTML (HyperText Markup Language) – dokument koji predstavlja stranicu na Internet sajtu. Ovo je u stvari običan tekstualni fajl koji u sebi sadrži posebne oznake za definisanje delova dokumenta.

Prezentacije

PPT, PPTX i ODP – multimedijalne prezentacije kreirane u programima Microsoft PowerPoint, odnosno OpenOffice / LibreOffice Impress.

SWF – multimedijalne prezentacije i filmovi koji se mogu videti na Internetu. Kreiraju se u programima Adobe Director i Adobe Flash.

Svi elementi sajta Web'n'Study, osim onih za koje je navedeno da su u javnom vlasništvu, vlasništvo su autora i ne smeju se koristiti, u celosti ili delimično bez pismenog odobrenja autora. To uključuje tekstove, slike, ilustracije, animacije, prateći grafički materijal i programski kod.
Ovaj sajt koristi tehnologiju kolačića (cookies). Detaljnije o tome možete pročitati u tekstu o našoj politici privatnosti.