WEBnSTUDY.com
Računarski sistem

Korišćenje kalkulatora

Uz Windows XP se, pored ostalih programa, isporučuje i Kalkulator (Calculator) - program namenjen računanju. U pitanju je softverska verzija običnog kućnog digitrona. Kalkulator ima i mogućnost konverzije brojeva iz jednog sistema u drugi, uz ograničenje da to radi samo sa celim brojevima.

Ako se kalkulator otvori u standardnom prikazu,
potrebno je da izaberemo napredni prikaz kako bismo dobili sve mogućnosti
Najpre biramo sistem brojeva (npr. "Dec" za dekadni) i onda unosimo broj
Zatim samo izaberemo sistem u koji konvertujemo (npr. "Bin" za binarni) i pogledamo rezultat

Windows 7 ima napredniju verziju Kalkulatora kod koga je za konverzije iz sistema u sistem potrebno izabrati specijalizovani programerski prikaz (View -> Programmer). Ovo je praktično jedina razlika, a princip rada je isti. U "programerskom" prikazu je decimalna tačka isključena, što znači da i ovde možemo konvertovati isključivo cele brojeve.

Ubuntu Calculator

Ubuntu takođe ima svoju verziju Kalkulatora. I ovde je za konverziju potrebno izabrati programerski režim rada (Mode -> Programming). I ovaj kalkulator može konvertovati samo cele brojeve.

Ubuntu Calculator radi po sličnom principu kao i Windows-ov

Princip rada je sledeći:

  1. U padajućoj listi biramo sistem iz koga konvertujemo (npr. binarni)
  2. U polju unosimo broj u izabranom sistemu
  3. Odmah ispod polja za unos vidimo vrednosti u ostalim sistemima (oktalni, dekadni i heksadekadni)
Svi elementi sajta Web'n'Study, osim onih za koje je navedeno da su u javnom vlasništvu, vlasništvo su autora i ne smeju se koristiti, u celosti ili delimično bez pismenog odobrenja autora. To uključuje tekstove, slike, ilustracije, animacije, prateći grafički materijal i programski kod.
Ovaj sajt koristi tehnologiju kolačića (cookies) radi vođenja interne statistike u cilju unapređenja korisničkog iskustva. Tako prikupljeni podaci su anonimni i nedostupni trećim licima. Vaša privatnost nije ugrožena ni na koji način.