Multimedija

Pod multimedijom podrazumevamo audio i video zapise. Različiti formati su prilagođeni različitim upotrebama, kao i različitim tipovima kompresije.

WAV, WMA, AVI i WMV – Microsoft formati. WAV predstavlja nekompresovan zvuk, a AVI je verovatno najpoznatiji format za video. Za razliku od WAV zvuka, WMA format ima lossy kompresiju koju je Microsoft pokušao da nametne kao standard umesto MP3. WMA i WMV imaju mogućnost korišćenja DRM (Digital Rights Management) tehnologije kako bi se zaštitila autorska prava i suzbila piraterija.

MP3 i M3U – MP3 je danas verovatno najkorišćeniji format zvučnog zapisa. Popularan je zbog svoje lossy kompresije koja daje zvuk dobrog kvaliteta, uz veličinu fajla koja je desetostruko manja od nekompresovanog audio zapisa. Verovatno najpopularniji program za slušanje MP3 muzike pod Windows-om je Winamp, a M3U je njegov format zapisa playliste.

Na Ubuntu sistemu možemo koristiti besplatni program Audacious za slušanje muzike

OGG, OGV i OGA su medijski fajlovi koji koriste jaku Theora i Vorbis lossy kompresiju i namenjeni su Internetu. OGG sam po sebi može biti video ili zvuk, ali nekim web čitačima je jednostavnije da video fajl bude OGV, a čist audio OGA. WEBM je takođe jedan od novijih tipova video zapisa koji prikazuju web čitači.

FLV je tip videa/animacije koji je namenjen prikazu unutar Flash player-a, zbog čega je takođe popularan na Internetu. Tokom jednog perioda bio je de-facto standard za prikaz videa unutar web stranice. Sa razvojem HTML5 tehnologija se sve manje koristi, pošto zahteva odgovarajući plug-in. Ipak, na Internetu se i dalje veoma prisutan.

RA, RAM, RM, RMV – ovi formati predstavljaju medijske fajlove za Real Player. Osmišljen je kao format prilagođen reprodukciji u realnom vremenu (stream-ovanje) sa Interneta, ali nikada nije postao primarni zapis za medijske fajlove.

MPG, MP4 i MKV su video formati. MPG ili MPEG, kao i MP4 označava video najčešće kompresovan algoritmom MPEG 4. MKV (Matroska) postaje sve popularniji kontejnerski format koji, osim videa i različitih audio strimova, može sadržati i titl.

Besplatan video plejer VLC media Player postoji u verzijama za Windows i Ubuntu

Da bismo gledali filmove na svom računaru, obično nam je dovoljan samo operativni sistem, ali ako želimo malo bolje iskustvo (podešavanje opcija, prikaz titlova), koristićemo neki od poznatih plejera. Favoriti su obično BSPlayer, VLC Media Player, GOM Player i sl.

Osim ovih programa, obično je potrebno da instaliramo odgovarajuće kodeke (codec). U pitanju je poseban tip softvera koji operativnom sistemu omogućava rad sa različitim formatima i kompresijama. Na Windows sistemima se trenutno najvše koristi K-Lite Codec Pack. Ne žurite sa instalacijom kodeka, ako vaš operativni sistem sam po sebi podržava video formate kji vas zanimaju.

3GA i 3GP je uobičajeni audio, odnosno video formati na mobilnim telefonima.

Svi elementi sajta Web'n'Study, osim onih za koje je navedeno da su u javnom vlasništvu, vlasništvo su autora i ne smeju se koristiti, u celosti ili delimično bez pismenog odobrenja autora. To uključuje tekstove, slike, ilustracije, animacije, prateći grafički materijal i programski kod.
Ovaj sajt koristi tehnologiju kolačića (cookies). Detaljnije o tome možete pročitati u tekstu o našoj politici privatnosti.