CSS fiksno pozicioniranje

Ovaj način pozicioniranja je verovatno najjednostavnije za razumevanje. Element će biti fiksno pozicioniran ako u CSS-u tog elementa zadamo vrednost fixed u atributu position.

position: fixed;

Ovaj način pozicioniranja pozicionira elemenat u odnosu na prozor web čitača (ili <iframe> elemenat ako se stranica otvara u njemu). Ovakav elemenat iskače ne samo iz normalnog toka, već i prestaje da bude deo stranice - postaje potpuno nezavisan.

Ovo pozicioniranje se može primeniti na sve - i blok i inline elemente. Vizuelno, pozicija elementa uopšte ne zavisi od pozicioniranja ili veličine nadređenih ili susednih elemenata. Međutim, bitno je da znamo da u "unutrašnjoj" hijerarhiji (zavisno od toga kako smo organizovali HTML) taj elemenat i dalje pripada svim svojim nadređenim elementima i nije potpuno oslobođen njihovog uticaja.

Fiksno pozicioniranje elementa

Kao i kod apsolutnog poziciniranja, i ovde se dimenzije elementa "rastežu" zadavanjem atributa top, bottom, left i right. Ova četiri atributa su ovde potpuno nezavisni i funkcionalni. Takođe, važi i da, ako su za element zadate širina, odnosno visina, dimenzije će nadjačati poziciju. Upoznajte se sa apsolutnim pozicioniranjem, ako već niste.

Primer

Blok klase fix će biti pozicioniran u gornjem-desnom uglu prozora. Potpuno je nebitno gde se nalazi u hijerarhiji - i kako su (i da li su) njemu nadređeni elementi pozicionirani.


 .fix {
  position: fixed;
  top: 0px;
  right: 0px;
 }
 

 <div>
  <div>A</div>
  <div class="fix">B</div>
  <div>C</div>
 </div>

css-poz-fiksno-sr
 1. Mozilla Developer Network, CSS Reference
Svi elementi sajta Web'n'Study, osim onih za koje je navedeno da su u javnom vlasništvu, vlasništvo su autora i ne smeju se koristiti, u celosti ili delimično bez pismenog odobrenja autora. To uključuje tekstove, slike, ilustracije, animacije, prateći grafički materijal i programski kod.
Ovaj sajt koristi tehnologiju kolačića (cookies). Detaljnije o tome možete pročitati u tekstu o našoj politici privatnosti.